0
 0,00 0 artikelen

Geen producten in uw winkelwagen.

Blog artikel

Wat is Açaí?

Publiceren op 21/08/2023

Açaí (uitgesproken als ah-sah-ee) is een palmsoort die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt, ook wel bekend als de pinotpalm. Inheemse stammen cultiveren de vrucht, de açaí-bessen, al duizenden jaren vanwege hun uitzonderlijke voedingswaarde en geneeskrachtige eigenschappen. Laten we ons richten op dit supervoedsel, dat nu wereldwijd wordt geëxporteerd!

De legende van Açaí

De legende vertelt dat enkele honderden jaren geleden een stam in het Amazonegebied in het oerwoud leed onder hongersnood als gevolg van een groeiende bevolking en een gebrek aan voedsel. Het opperhoofd, Itaki, beval het offeren van alle pasgeborenen om het voortbestaan van zijn stam te garanderen. Zijn dochter, Iaçá genaamd, baarde een kind dat tragisch genoeg niet gespaard bleef van deze regel en bij de geboorte werd gedood. Op een nacht, terwijl ze ontroostbaar huilde, hoorde de rouwende moeder geschreeuw uit het bos komen. Op die maanverlichte nacht, buiten, dacht Iaçá dat ze haar baby zag aan de voet van een palmboom. Ze haastte zich naar hem toe, met haar armen wijd open, maar ontdekte dat haar baby verdwenen was. De volgende dag werd ze dood aangetroffen, terwijl ze de palmboom omhelsde. Haar ogen, nog steeds open, staarden aanbiddend naar de vruchten van de boom. Opperhoofd Itaki beval de bessen te oogsten en terug te brengen naar het dorp. De stam ontdekte dat de vruchtenpulp de oplossing was om de hele gemeenschap te voeden, waardoor ze in de hele regio palmbomen gingen planten. Opperhoofd Itaki maakte een einde aan het offeren van kinderen en gaf de tropische vrucht de naam "açaí", waarbij hij ter ere van zijn dochter de letters van haar naam omdraaide. In de Tupi-taal betekent açaí "vrucht die huilt", verwijzend naar zowel het sap dat uit de bessen wordt gewonnen als naar de tranen die Iaçá's baby liet.

Waar komen Açaí-bessen vandaan?

Açaí-bessen zijn kleine vruchten, ongeveer twee centimeter in diameter, met een paarse tint, die lijken op bosbessen. Ze groeien in trossen aan palmbomen in de tropische gebieden van het Amazonegebied, vooral in Brazilië, de grootste producent ter wereld. Deze torenhoge bomen kunnen meer dan 20 meter hoog worden, wat het oogstproces lang en uitdagend maakt! De bessen worden uitsluitend met de hand geplukt, duurzaam en milieuvriendelijk, in beschermde bosgebieden zonder gebruik van pesticiden of chemicaliën. Daarom zijn deze vruchten gegarandeerd biologisch!

De Açaí Bowl

Hoewel de açaí-bes al duizenden jaren door de inheemse bevolking van het Amazonegebied wordt geconsumeerd, werd het pas in de jaren 1970 geëxporteerd naar steden in het noorden van Brazilië. De vrucht won aan populariteit in de jaren 1980, dankzij de oprichter van de vechtsport jiu-jitsu, Carlos Gracie. Deze Braziliaanse vechtsporter wordt gezien als de uitvinder van de açaí bowl toen hij op het idee kwam om açaí-bessenpulp te mengen met bananen om een proteïnerijk, energiek dessert voor zijn studenten te maken. Deze bereiding won al snel aanhangers uit verschillende disciplines. Vooral surfers en fitnessfanaten werden aangetrokken door de vele voordelen. In de jaren 2000 begon de açaí-bes aan zijn reis over de hele wereld, te beginnen met de Verenigde Staten. Tegenwoordig zijn atleten en fijnproevers van over de hele wereld er dol op. Eenmaal geoogst, wordt de açaí bes verwerkt tot poeder, sorbet of puree om oxidatie te voorkomen. Deze producten worden meestal gebruikt in smoothies of açaí bowls. Energiek en suikerarm, dit kleurrijke voedsel is een evenwichtig ontbijt en een ideaal tussendoortje.

Een opmerkelijk supervoedsel

De açaí bes staat bekend als een van de gezondste vruchten ter wereld. Hij bestaat uit 80% hard zaad en 20% vruchtvlees boordevol antioxidanten, vitaminen en mineralen. De vezels en omega-3 vetzuren die het bevat zijn goed voor de cardiovasculaire gezondheid en het immuunsysteem. Dit superfruit staat ook bekend om zijn vermogen om de spijsvertering te verbeteren, cholesterol te reguleren, ontstekingen te verminderen en cellen te beschermen tegen oxidatieve schade. Bovendien wordt het beschouwd als een voedingsmiddel dat veroudering tegengaat, dankzij het gehalte aan polyfenolen, die cellen beschermen tegen verouderingseffecten.

Genieten van een Açaí Bowl in Brussel

LA ÇAÍ is de officiële verdeler van B.you açaí bessen in België. Het merk biedt biologische producten en garandeert een eco-verantwoorde oogst van de açaí-palmen. Hun assortiment bevat geen kunstmatige kleurstoffen, stabilisatoren, emulgatoren, verdikkingsmiddelen of andere kunstmatige ingrediënten. De bessen worden met de hand geplukt in het hart van de Amazone en worden onmiddellijk ingevroren om een ongewijzigde kwaliteit en versheid te garanderen wanneer ze het Belgische bord bereiken. LA ÇAÍ heeft zijn eerste café-winkel volledig gewijd aan açaí geopend in het centrum van Brussel, in de Kruidenmarktstraat 33. In deze unieke winkel kan men ter plaatse genieten van verschillende bereidingen op basis van açaí of de heerlijke B.you producten kopen om mee te nemen.

cart